Site pictogram Webcam Egmond aan Zee

Luchtkwaliteit in Egmond aan Zee – Noord-Holland

Fijnstof / PM2.5 en PM10 Egmond aan Zee

Bron voor deze informatie is WebcamEgmond.nl i.c.m. Sensor-Community.

Het weerstation van WebcamEgmond.nl heeft een eigen meetinstallatie in Egmond aan Zee.
De gegevens worden ge-upload naar de grootste fijnstof community SENSOR.COMMUNITY
Sensor.Community is een wereldwijd sensor-netwerk, gedreven door de bijdragers, dat open milieudata creëert.

Over het algemeen is de luchtkwaliteit langs de kust beter dan in het binnenland, met minder fijnstof.

Dit komt door een aantal factoren:

 • Zeezout: Zeezout werkt als een natuurlijk reinigingsmiddel voor de lucht, waardoor vervuilende deeltjes worden vastgehouden en uit de atmosfeer worden verwijderd.
 • Wind: De wind aan de kust helpt ook om vervuiling weg te blazen en zorgt voor een constante toevoer van verse, schone lucht.
 • Minder verkeer: Langs de kust is er over het algemeen minder verkeer dan in steden en andere gebieden in het binnenland, wat een belangrijke bron van fijnstof is.

Toelichting op de AQI:

 • AQI: De luchtkwaliteitsindex (AQI) is een maatstaf voor de luchtkwaliteit op een bepaalde locatie. Een AQI van 0-50 is goed, 51-100 is matig, 101-150 is ongezond voor gevoelige groepen, 151-200 is ongezond voor iedereen en 201-300 is gevaarlijk.
 • PM2.5 en PM10: Fijnstof (PM) zijn kleine zwevende deeltjes in de lucht. PM2.5 zijn deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer, PM10 zijn deeltjes met een diameter kleiner dan 10 micrometer. Blootstelling aan fijnstof kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen.

Gezondheidsadvies:

 • Mensen met ademhalingsproblemen, zoals astma, COPD en hartziekten, worden geadviseerd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij blootstelling aan hoge niveaus van fijnstof.
 • Bij hoge concentraties fijnstof is het raadzaam om buitenactiviteiten te beperken, vooral voor kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen.
 • U kunt meer informatie over de effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid en tips om uzelf te beschermen vinden op de website van het RIVM.

Tips om je blootstelling aan fijnstof te verminderen:

 • Vermijd drukke gebieden: Probeer op drukke tijden, zoals de spits, uit de buurt te blijven van gebieden met veel verkeer.
 • Doe lichamelijke activiteiten binnenshuis: Als de fijnstofconcentraties hoog zijn, is het beter om te sporten of andere lichamelijke activiteiten binnenshuis te doen.
 • Gebruik een luchtreiniger: Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om de hoeveelheid fijnstof in huis te verminderen.

Om de actuele fijnstofconcentraties te bekijken, kun je de volgende websites raadplegen:

Mobiele versie afsluiten