Site pictogram Webcam Egmond aan Zee

Webcam Vuurtoren J.C.J. van Speijk – Egmond aan Zee

Webcam Vuurtoren J.C.J. van Speijk – Egmond aan Zee

 

Trots staat hij hoog op de duinen: de vuurtoren, genoemd naar J.C.J. van Speijk. De luitenant van Speijk blies zichzelf en de bemanning op in de haven van Antwerpen in 1831, zodat hij niet in de handen van de Belgen zou vallen. Al eeuwenlang is de Egmondse vuurtoren een baken voor zeelui. Nog elke nacht schijnt de Van Speijk zijn vertrouwde licht over de zee en het dorp!

WebcamEgmond
Deze camera is mede tot stand gekomen door Noordwest 8 Security https://www.noordwest8security.nl en WebcamEgmond.nl 
 

De vuurtoren van Egmond aan Zee is een opvallend bouwwerk aan de kust van Noord-Holland, Nederland. De toren is in 1834 gebouwd en staat op een duin.

De toren is 37 meter hoog en heeft een witte kleur met rode accenten. Het licht van de vuurtoren heeft een bereik van ongeveer 30 kilometer en werd oorspronkelijk aangedreven door olie. In 1915 werd het lichtsysteem gemoderniseerd met een lenssysteem en een elektrische lamp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren door de Duitse bezetters gebruikt als uitkijkpost. Na de oorlog werd de toren weer in gebruik genomen als vuurtoren. In 1979 werd de vuurtoren geautomatiseerd en sindsdien wordt de toren op afstand bediend.

Tegenwoordig is de vuurtoren van Egmond aan Zee een populaire toeristische attractie en kan de toren worden beklommen om van het uitzicht te genieten. Ook is er een museum in de vuurtoren waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de vuurtoren en de scheepvaart.

Mobiele versie afsluiten